28 січня 2022

Що таке кіберспорт та як ця культура розвивається в Миропіллі та Краснопіллі

 28 січня 2022 року у місцевій Краснопільський газеті "Перемога" у розділі "Молодіжний простір" опублікована стаття "Що таке кіберспорт та як ця культура розвивається в Миропіллі та Краснопіллі". Нижче надаємо текст газетної публікації. Всі права на дану публікацію, у тому чіслі на графічні об'єкти, належать газеті "Перемога" та автору статті.

Нещодавно відбувся товариський кіберспортивний матч між командами позашкільних навчальних закладів Краснопільської селищної ради та Миропільської сільської ради. Краснопільський заклад представляла команда гуртка "WEB-MIDITAUR", Миропільський - команда "Кіберспорт:CS:GO". Краснопільська кіберспортивна команда отримала перемогу у напруженій боротьбі. В цілому учасники команд залишилися задоволені матчем, отримали купу позитивних емоцій, а ми, в свою чергу, отримали можливість більш детально дізнатись, почути з перших вуст від учасників змагання, що ж таке кіберспорт та як ця культура розвивається в Миропіллі та Краснопіллі.

У приміщенні гуртка "WEB-MIDITAUR" йде підготовка до гри, а якщо проводити аналогію зі спортом, до матчу у форматі 5 на 5, хлопці приводять до ладу комп’ютери, інколи спілкуються між собою на специфічній, лише їм знайомій мові, яку, як зізнаються їх навставники-«тренери» Юрій Чернієвський та Євген Забаренко, не завжди й вони розуміють. 
Знову ж таки, коли мова йде про спорт, то людина за комп’ютером – навряд чи є першим, що спадає на думку. Але тут не слід квапитися із висновками. На відміну від поширеної уяви, кіберспорт – це не просто «стрілялки», а фундаментальний елемент сучасної цифрової культури. Сьогодні кіберспорт навіть можна вивчати в університеті, а робочих місць в галузі з’являється все більше – наводять аргументи учасники товариського матчу. 
Євген Забаренко хоч за освітою і вчитель історії, але саме він став натхненником і керівником гуртка "Кіберспорт:CS:GO", що вже рік діє при Миропільському ЦДЮТ.
- У мене давно було бажання створити такий гурток, адже я переконаний, що кіберспорт – це перспективний напрямок і в багатьох розвинутих країнах він давно процвітає, а ми лише намагаємося його культивувати, - розповідає Євген Олександрович.
– Але коли взявся за втілення своєї ідеї, відразу зіткнувся з проблемою, що бажання то в нас вистачає, але немає навчальної програми. Я її написав сам, процес цей копіткий, писалась програма не один день, після чого її затвердили на педраді і тепер офіційно проводимо заняття. Наразі у нас працює дві групи, перша – підготовча, яку відвідують менші за віком «кібер-спортсмени», їх навчаємо першим азам, основам, друга група – це більш старші і більш розвинені юнаки, шестеро з яких сьогодні і прибули на змагання, це капітан команди Руслан Сулейманзаде, Владислав Коваленко, Дмитро Голосний, Михайло Кулик, Максим Заїка. А також запасний гравець Станіслав Чоботок, а взагалі наш гурток відвідує понад двадцять дітей.
- Гуртки у Краснопіллі і Миропіллі – перші в області на рівні позашкільних закладів і в цьому є деяка проблема, бо здебільшого все тримається на особистій ініціативі, а потрібна підтримка держави в цій сфери. Можна по різному ставитись до кібер-спорту, але треба розуміти, що час і технології не спинити, потрібно діяти зараз, щоб завтра не залишитись на узбіччі, - переконаний керівник гуртка "WEB-MIDITAUR" Юрій Чернієвський.

Впевнений, що читаючи цей матеріал багато хто з представників старшого покоління лише знизає плечима, мовляв, ми в їх роки на лижах і на ковзанах у цей час бігали, а вони комп’ютерні «стрілялки» вже до спорту записали! Не оминули ми і цього питання під час товариського матчу. Погляди на те, чи вартий кіберспорт того, щоб прирівнювати його до традиційного, різняться, але керівники гуртків і їх вихованці переконані - вимоги цього спорту такі ж високі, як і вимоги в інших видах спорту, якщо не вищі. Кіберспорт потребує високої координації між руками та очами, при цьому задіяні різні ділянки мозку. Прирівнювати кіберспорт, наприклад, до ранкових вправ чи походу в тренажерний зал не можна, але якщо говорити про змагальний процес, то це має сенс, переконані Євген Забаренко та Юрій Чернієвський.
- Це все ж більше розумова боротьба та боротьба моторики, – вважає Євген Забаренко, – тобто, це не традиційний спорт, в якому людина має бути неймовірно сильною фізично. Кіберспорт розвиває багато якостей у дітей, серед яких уважність, мислення, взаємодія в команді, вміння знаходити спільну мову, а найголовніше – тримати себе в руках, не виходити за рамки дозволеного, володіти своїми емоціями, контролювати і відповідати за свої дії. До того ж ми під час занять гуртка чергуємо активність, відводимо час для руханок, для прогулянок на свіжому повітрі. 
Юрій Чернієвський вкотре наголошує, що в Україні кіберспорт поки що статусу офіційного не отримав, але все рівно шляху назад вже немає. Сама культура, за його словами, розвинена досить широко: в Україні часто проходять великі турніри, а українські кіберспортсмени здобувають перемоги на світових турнірах.
- Розвиток технологій, таких як стрімінгові сервіси, дозволяє масовий перегляд змагань, і з більшим залученням спонсорів, інвестицій та сучасних цифрових можливостей, кіберспорт стає дедалі більш привабливим. Як і в традиційному спорті, людям подобається спостерігати в першу чергу за змаганнями, і з часом в людей з’являються кумири та улюблені команди, за якими цікаво спостерігати, - зазначає Юрій Всеволодович і додає, що деякі університети вирішили зробити його частиною навчального плану, де студенти отримують знання в розробці послуг для кіберспорту, отримують практичний доступ до даних від спеціалістів у галузі, що надасть їм унікальну перевагу в працевлаштуванні у секторі. Ця сфера загалом досить широка, і якщо вона приваблює – бути професійним гравцем не обов’язково. Насправді ця сфера пропонує ціле різноманіття робочих місць. Окрім професійного геймера, є багато вакансій для організаторів подій, агентів, економістів та статистів, девелоперів, менеджерів з продажу, журналістів, PR-менеджерів, психологів тощо. Тож мої співрозмовники хоч і з посмішками, але цілком серйозно переконані, що мине не так багато часу, і в школах поряд із звичними нам фізруками, з’являться їх колеги – «кібер-фізруки».
О.МОЦНИЙ.

0 Коментарів Підписатися на цей блог

Поділитися цим