03 вересня 2022

ВЧАТЬСЯ ПРАЦЮВАТИ У КОМАНДІ

 3 вересня 2022 року у місцевій Краснопільський газеті «Перемога» у розділі «Громада», «Молодь», «Освіта» опублікована стаття про гурток. Нижче надаємо текст газетної публікації. Всі права на дану публікацію, належать газеті «Перемога» та автору статті.


Ми неодноразово писали про роботу гуртка «WEB-MIDITAUR» Центру дитячої та юнацької творчості Краснопільської селищної ради, вихованці якої, попри канікули, війну, продовжують займатись улюбленою справою – програмуванням, самовдосконалюються, беручи участь у найрізноманітніших проектах. Нещодавно вихованці гуртка Микола Купиро, Денис Сафонов та Антон Прядко під керівництвом Юрія Чернієвського взялись за розробку онлайн-платформи, на якій саме молодь Краснопільської громади дискутувала, обговорювала майбутнє післявоєнної громади.

Але основною метою поряд з розробкою проекту – це можливість застосувати на практиці засвоєні знання та методи діяльності в реальному житті для розв’язання практичних завдань. Результатом роботи гуртка науково-технічного профілю і конкретно нашого гуртка, який вивчає основи WEB розробки може бути сайт, який дозволить на практиці застосувати набуті навички кодування і спонукатиме вихованців до творчого саморозвитку. Відкрию Вам один секрет – мене, як педагога зацікавила ідея в межах конкретного web проекту, випробувати на практиці сучасні моделі командної роботи, з метою розв’язання практичних завдань, максимально наближених до реального сектору виробничої діяльності у відповідному бізнес середовищі WEB розробників і дослідити перспективу інтеграції їх в навчальний процес.

Антон Прядко

Денис Сафонов

Микола Купиро

– “Найважче у втіленні проекту – це навіть не технічний бік справи, а створення повноцінної команди однодумців. На це у мене пішло практично все літо, але сьогодні можу впевнено сказати, що учасники нашого гуртка, які взялись втілення даного проекту, із поставленою задачею справляться, – розповідає керівник гуртка «WEB-MIDITAUR» Юрій Чернієвський. – Створення такої платформи сама по собі цікава ідея, адже погляд сьогоднішніх підлітків щодо майбутнього громади значно різниться від дещо консервативного бачення життя дорослими, ми не завжди хочемо чути, а шкода, бо сучасній молоді є що запропонувати. До того ж робота над даним проектом дає можливість майбутнім програмістам бути в курсі нових трендів у сфері WEB розробки, застосовувати на практиці новітні технології та методики командної роботи.

Як не дивно це звучить, але своє бачення щодо проекту майбутньої онлайн-платформи його розробники обговорюють на… нарадах. Пережиток минулого, скаже хтось, але Юрій Чернієвський переконаний, що доволі поширена в світі, актуальна на сьогоднішній день для гуртка методологія Скрам (Scrum), передбачає проведення так званих нарад для учасників команди розробників – це щоденний скрам (Daily Scrum).

Ми проводимо щоденні скрами в онлайн, і не важливо, в якій точці планети знаходиться учасник нашої команди, ми завжди можемо відслідковувати прогрес досягнення мети проекту, – розповідає Юрій Чернієвський.

Тривалість цих нарад не повинна перевищувати 15 хвилин, проводять їх майже завжди в один і той же час, і протягом цієї 15-хвилинної наради кожен учасник команди повинен відповісти лише на три питання: що зроблено учора? Що буде зроблено сьогодні? З якими проблемами зіткнувся?

Розробники можуть обирати будь-яку структуру та техніку роботи, але за умови, коли щоденний скрам фокусується на прогресі досягнення мети та створює план дій на наступний робочий день. Він не лише допомагає створювати та підтримувати фокус та покращує самоконтроль, він також покращує атмосферу спілкування, виявляє перешкоди, сприяє швидкому прийняттю рішень, отже, усуває потребу в іншого роду нарадах.

Мета щоденної scrum-наради – тримати всю команду у курсі того, що відбувається та які проблеми виникають. Вирішувати конкретні проблеми потрібно вже в індивідуальному порядку, – каже Юрій Чернієвський.

– Головне на таких нарадах – почути думку кожного. Як на мене, цей принцип є дієвим і саме він має в перспективі допомогти у відбудові країни, нашої громади після війни. На жаль, наша головна проблема – ми не вміємо працювати в команді, а це ціла наука, яку вихованці гуртка поступово здобувають саме при роботі над подібними проектами. Розробляючи майбутню онлайн-платформу ми ще й вчимось працювати у команді і це на сьогодні головна мета. Не буде вдалої команди – не буде вдалого продукту на виході. Як розвиватиметься даний проект, який поки ще не має назви, але над яким вже працює команда однодумців, ми розповімо вже у інших номерах нашої газети.

О.МОЦНИЙ.

0 Коментарів Підписатися на цей блог

Поділитися цим