17 вересня 2021

256 день року - День програміста

17 вересня 2021 року у місцевій Краснопільський газеті "Перемога" у розділі "Світ захоплень" опублікована стаття про гурток. Нижче надаємо текст та скріншоти газетної публікації. Всі права на дану публікацію, у тому чіслі на графічні об'єкти, належать газеті "Перемога" та автору статті.




 13 вересня відзначили своє професійне свято програмісти. Але свято це не міжнародне, як прийнято вважати. Започатковано воно лише з 1996 року з подачі видавничого дому «Комп’ютерра» і на той час припадало на першу п’ятницю вересня. Але згодом святкування було перенесено на 256-й день року. Відмічають це свято переважно в країнах колишнього СРСР та в деяких країнах Європи. Інша дата, яка претендує на «звання» дня програміста – 10 грудня, в цей день народилася Ада Августа Байрон Кінг, графиня Лавлейс. Цю видатну жінку, дочку поета Джорджа Байрона, до речі, прийнято вважати першим у світі програмістом, а її програму по вирахуванню чисел Бернуллі відповідно першою у світі програмою. Звісно, ця програма була мало схожа на сучасні зразки, написана вона була для аналітичної машини Чарльза Беббіджа. Першим, в сучасному розумінні цього слова, програмістом став британський вчений ТомКілбурн. В 1946 році він почав роботу над створенням комп’ютера Baby, а 21 червня 1948 року завантажив та виконав першу у світі програму. Програма вираховувала найбільший множник для заданого числа і перший результат довелося чекати не мало не багато 52 хвилини, але це була справжня революція - інформаційна революція. 

Тож, як бачимо єдиного, міжнародного дня програміста поки що не існує, але ми відзначаємо це свято разом із більшою частиною Європи саме 13 вересня. І в Краснопіллі, завдяки фахівцю і великому ентузіасту своєї справи Юрію Всеволодовичу Чернієвському, є всі підстави святкувати цей день. В далекому 2001 році він очолив гурток, в якому навчав дітей абсолютно екзотичній і малозрозумілій на той час справі – програмуванню. Лише за рік роботи Юрію Всеволодовичу вдалося досягти не аби яких результатів, його вихованці зайняли перше та друге місця на обласному конкурсі «Віртуальний простір». З того часу краснопільські учні незмінно входили в число призерів обласних конкурсів. Але в 2007 році гурток припинив своє існування на довгих 8 років, відновилися заняття лише у 2015.  

Сьогодні гурток має власне приміщення – сучасний кабінет інформатики обладнаний стендами, проекторами і, звичайно ж, комп’ютерами. Основна спеціалізація гуртка: веб-технології і розробка сучасних інтернет-додатків із застосуванням передових технологій, як то HTML5, CSS3, та JavaScript. Учні беруть активну участь у всеукраїнських навчальних та конкурсних програмах, таких як iTalent, в яких вже встигли відзначитися чисельними дипломами та грамотами.  

Одним з пріоритетних напрямків Юрій Всеволодович вважає кіберспорт і докладає не аби яких зусиль, щоб створити в Краснопіллі першу професійну команду. Але кіберспорт, за його словами, це не просто комп’ютерні ігри, це й виснажливі тренування, і психологічна та фізична підготовка, суворе слідування регламенту, а головне - потужне обладнання, на яке поки що не вистачає коштів. 

Чи потрібен такий гурток, чи є якісь перспективи у IT-технологій в Краснопіллі? По-перше, слід відзначити, що з появою інтернету кордони, в інформаційному сенсі, фактично зникли, займатися програмуванням можна, сидячи десь на Алясці, умова лише одна – знання і підключення до Всесвітньої мережі. По-друге, діяльність гуртка можна оцінити за результатами, сьогодні вихованці Юрія Чернієвського працюють на ключових посадах в провідних IT-компаніях України та за кордоном. Один з найуспішніших випускників гуртка Олександр Чабан очолює сьогодні власну компанію, яка займається web-розробками та працює з багатьма партнерами в Україні та за кордоном.





0 Коментарів Підписатися на цей блог

Поділитися цим